About the Post

Author Information

6/3: Το… παγοθραυστικο του Μητσαρα στο Γκετεμποργκ (video)

Πώς με μπροστάρηδες τους Δημήτρη Σαραβάκο και Θανάση Δημόπουλο ο Παναθηναϊκός κέρδισε μέσα στην έδρα της υπερδύναμης Γκέτεμποργκ.

Η κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 1984-85 ήταν απλώς η αρχή. Ο Γιάτζεκ Γκμοχ το είχε πάρει απόφαση! Θα έφτιαχνε  την ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το όραμα ενός νέου Γουέμπλεϊ ήταν στο μυαλό παιχτών, προπονητή αλλά και διοίκησης που έκανε την υπέρβαση και ενίσχυσε την ομάδα με τους Βέλιμιρ Ζάετς και Δημήτρη Σαραβάκο.

Και πράγματι! Η πορεία των «πρασίνων» ήταν συγκλονιστική, αντάξια του συνθήματος «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός». Πρώτο «θύμα» η πρωταθλήτρια Ολλανδίας Φέγενορντ, ακολούθησε η αγγλική Λίνφιλντ, για να έρθει η ώρα της υπερδύναμης Γκέτεμποργκ στα προημιτελικά…

Το Greenzone θυμάται ένα από τα σημαντικότερα διπλά ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Σαν σήμερα, στις 6 Μαρτίου 1985, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 0-1 μέσα στο παγωμένο με -4˚C γήπεδο «Ούλεβι» την Γκέτεμποργ. Η σουηδική ομάδα θεωρούντο μεγαθήριο τα χρόνια εκείνα. Χαρακτηριστικά της η αστείρευτη δύναμη, οι αντοχές και η ταχύτητά των παιχτών της. Το μέγεθος της επιτυχίας του Παναθηναϊκού μπορεί να συλλάβει κανείς αν αναλογιστεί πως η Γκέτεμποργκ τρία χρόνια νωρίτερα, το 1982, είχε αναδειχθεί κυπελλούχος Ευρώπης, κάτι που επανέλαβε και το 1987!

Το νικητήριο τέρμα πέτυχε ο Δημήτρης Σαραβάκος στο 49’ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Θανάσης Δημόπουλος. Η ποινή αμφισβητήθηκε έντονα από τους γηπεδούχους, όμως το ριπλέι έδειξε ξεκάθαρα πως ο τερματοφύλακας Βέρνερσον πήρε τα πόδια του Έλληνα επιθετικού, όταν τον είχε ήδη περάσει και ετοιμαζόταν να στείλει την μπάλα σε κενή εστία.

Οι συνθέσεις:
Γκέτεμποργκ (Μπένγκστον): Βέρνερσον, Τορντ Χόλμγκρεν, Λάρσον, Κούλμπερκ Φρέντρικσον, Έκστρομ (71΄ Ρόλαντ Νίλσον) Κάρλσον, Πέτερσον, Τόμι Χόλμγκρεν (77΄ Γιόχανσον), Γκρεν, Τόμπιορ Νίλσον.

Παναθηναϊκός (Γκμοχ): Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Βονόρτας, Σαραβάκος (89΄ Κάβουρας), Αντωνίου, Μαυρίδης, Γεροθόδωρος, Θ. Δημόπουλος.

Κλειδί για το σπουδαίο διπλό, σύμφωνα με δηλώσεις του Μίμη Δομάζου την επομένη του αγώνα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν η χρησιμοποίηση του Νίκου Καρούλια ως «βεντούζα πάνω στον Νίλσον». «Ο Έλληνας αμυντικός εκμηδένισε το μεγάλο ατού των Σουηδών, που ήταν κατά τη γνώμη μου η δύναμη της Γκέτεμποργκ», τόνισε ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού.

Η νίκη πανηγυρίστηκε έντονα σε όλη τη χώρα. Στην πλατεία Ομονοίας έγινε η μέρα νύχτα από οπαδούς όλων των ηλικιών. Οι γιορτές συνεχίστηκαν μέχρι το πρωί. Η αστυνομία προσπαθούσε να προφυλάξει το σιντριβάνι της πλατείας… ανεπιτυχώς. Οι «τρελοί» φίλαθλοι έσπασαν το φράγμα των αρχών της τάξης, όρμισαν μέσα στα νερά και φώναζαν ασταμάτητα: «Εμπρός Πανάθα, αήττητοι θα πάμε για νέο Γουέμπλεϊ»! 

Ο επαναληπτικός ήταν θρίλερ. Η Γκέτεμποργκ απέδειξε πως ήταν πραγματικά σκληρή ομάδα. Προηγήθηκε δύο φορές, ισοφαρίστηκε όμως από τους συνήθεις ύποπτους Δήμόπουλο και Σαραβάκο. Το εισιτήριο για τους 4 τις Ευρώπης ήταν γεγονός, τα όνειρα όμως για ένα νέο 1971 έκοψε ο διαιτητής Κάιζερ, όταν στον πρώτο ημιτελικό με τη Λίβερπουλ ακύρωσε κανονικό γκολ του Ρότσα (με το σκορ στο 0-0)…

GREEN  ZONE.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολη σχολιου