About the Post

Author Information

H «Λεωφορος» ανηκει στον Παναθηναϊκο, στον κοσμο και στην ιστορια του

1924 – 2012: Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας παραμένει «πράσινο», η αγάπη όμως για το Τριφύλλι μετατράπηκε σε μίσος…

«Ο Γυμναστικός Παναθηναϊκός Όμιλος διατηρεί, εφόσον υφίσταται, την χρήσιν του υπ’ αυτού χρησιμοποιουμένου προς άσκησιν γηπέδου του Δήμου Αθηναίων παρά την Λεωφόρον Αλεξάνδρας, απαγορευομένης πάσης απαλλοτριώσεως και ακυρουμένης πάσης τυχόν αναγκαστικής τοιαύτης επί τούτου. 


Εν Αθήναις τη 17 Ιουλίου 1924
Ο Πρόεδρος,
Κ. Ρακριβάν»

Το Greenzone παρουσιάζει το έγγραφο-ντοκουμέντο που αποδεικνύει πως η χρήση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ανήκει στον Παναθηναϊκό και πως απαγορεύεται η απαλλοτρίωσή του.

Ο Παναθηναϊκός σήμερα βρίσκεται μπροστά από έναν τεράστιο κίνδυνο: να μείνει άστεγος. Η ιεροσυλία με την οποία Δήμος ΑθηναίωνΒωβός αλλά και η οικογένεια Βαρδινογιάννη αντιμετωπίζουν το λεπτό ζήτημα του γηπέδου αναδεικνύει δύο τινά… Είτε δεν γνωρίζουν την βαριά κληρονομιά, την ιστορία που κουβαλάει το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης», είτε αυτά είναι στοιχεία που απλώς τους είναι αδιάφορα (πόσο μάλλον όταν η παράκαμψή τους κρύβει πίσω της εκατομμύρια ευρώ…).

Από το 1924 ο Παναθηναϊκός είναι ο Όμιλος που φρόντισε με έξοδα δικά του ο χώρος να μετατραπεί από βοσκότοπο στο ομορφότερο αθλητικό στολίδι των Αθηνών. Μέχρι τον καταστροφικό πόλεμο του ’40 παράγοντες και αθλητές δούλεψαν σκληρά με χρήματα από την τσέπη τους. Πέτρα πέτρα ανακαίνιζαν καθημερινά το γήπεδο του Παναθηναϊκού (όπως ονομαζόταν μέχρι το 1980). Ποτέ δεν ζήτησαν τη συνδρομή του κράτους, αν και είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αντιθέτως, αναγκάζονταν να κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να χτίζουν και να βελτιώνουν συνεχώς το «καμάρι» της Αθήνας.

Μέχρι, μάλιστα, οι υπόλοιπες αθηναϊκές και πειραϊκές ομάδες να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο χρησιμοποιούσαν τη «Λεωφόρο» του Παναθηναϊκού. Με αυτόν τον τρόπο γιγαντώθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σημαντικοί φιλικοί και επίσημοι αγώνες με ξένα μεγαθήρια (προπολεμικά και μεταπολεμικά) διαδραματίστηκαν στο «ιερό» χώμα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η εθνική ομάδα χρησιμοποίησε το γήπεδο από τις πρώτες μέρες σύστασής της, ενώ εκεί έκανε ακόμα και τις προπονήσεις της.

Κατά τον πόλεμο το «γήπεδο του Παναθηναϊκού» υπήρξε χώρος αντίστασης μέχρι να το καταλάβουν ολοκλητωτικά οι Γερμανοί. Υπήρξαν υπόγειοι χώροι φύλαξης όπλων, αίθουσες με δράση «κρυφού σχολείου», δωμάτιο παράνομης ραδιοφωνικής αναμετάδοσης του BBC, ενώ πρώτος ο Παναθηναϊκός ύψωσε την ελληνική σημαία στην Αθήνα. Το τελευταίο συνέβη στο γήπεδό του οχτώ ολόκληρες ημέρες πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων.

Μεταπολεμικά, ο Παναθηναϊκός ανασυγκρoτήθηκε και ξεκίνησε ξανά να πρωτοπορεί με στόχο την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτος ο Παναθηναϊκός φώτισε με προβολείς το γήπεδό του για βραδινούς αγώνες και πρώτος τοποθέτησε χλοοτάπητα. 

Το 1980 το γήπεδο ονομάστηκε «Απόστολος Νικολαΐδης», ως φόρος τιμής προς τον σπουδαιότερο αθλητικό παράγοντα, τον άνθρωπο που χωρίς την ύπαρξή του ο αθλητισμός της χώρας θα ήταν φτωχότερος και θα είχε λιγότερα ενεργά σπορ. Ο Νικολαΐδης πέθανε το 1980, ένα χρόνο μετά από όταν το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, όταν δηλαδή στον Παναθηναϊκό το τμήμα ανέλαβε η οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Για μία στιγμή μόνο ας αναλογιστεί ο Τζίγγερ τι καταστρέφει μέρα με την μέρα. Το Greenzone το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραθέσει στον μεγαλομέτοχο του Τριφυλλιού (και τους -λίγους πλέον- πιστούς ακόλουθούς του) τι έγραφε ο αθλητικός Τύπος το 1926 για τα έργα του Παναθηναϊκού και για τους ανθρώπους που «έτρεχαν» τον Όμιλο. Οι εποχές άλλαξαν. Πάντα αλλάζουν. Αυτό όμως που πονάει είναι πως μαζί τους άλλαξε και η αγάπη για τον Παναθηναϊκό. Όταν κάποτε το να είσαι δημιουργός στο Τριφύλλι ήταν η ύψιστη τιμή, σήμερα είναι αγγαρεία… σε τέτοιο βαθμό που δεν δίνεις ούτε καν το παρόν στη κριστιμότερη Γενική Συνέλευση των τελευταίων ετών.

Απόσπασμα από περιοδικό Τύπο του 1926, αφιερωμένο στον Γιάννη Βαρδινογιάννη:

«(…)Φυσικά όλα αυτά τα έργα έχουν ανάγκη χρημάτων αλλά ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν ζήτησε την υλικήν συνδρομήν ουδενός μεγαλοσχήμου, αλλά πάντοτε μόνος, και με την ιεράν αγάπην ή μάλλον λατρείαν που έχουν πάντοτε τα μέλη του προς τον αγαπημένον των Σύλλογον (…).

Και δεν υπάρχει κανένα σχεδόν μέλος του Ομίλου αυτού που να μη παράσχη κάποιαν υπηρεσίαν. Διότι το θεωρούν καθήκον των να κοπιάζουν διά τον Όμιλόν των. Και βλέπομεν ανωτάτους υπαλλήλους Εταιριών να μεταβάλλωνται εις θυρωρούς. Εργαστασιάρχας εις ταξιθέτας. Μηχανικούς εις πωλητάς εισιτηρίων. Ιατρούς εις διανομείς προγραμμάτων και άλλα πολλά ακόμη, και διά ποίον λόγον; Διότι θέλουν να περικόψουν παν έξοδον προς όφελος του Ομίλου των. Το θεωρούν τιμήν των να εργάζωνται δι’ αυτόν δύναται και πολύ δικαίως να ματονομασθεί από Παναθηναϊκός εις αγαπημένην Οικογένειαν»

GREEN  ZONE.gr

One Comment στο “H «Λεωφορος» ανηκει στον Παναθηναϊκο, στον κοσμο και στην ιστορια του”

 1. dimitris131969 04/03/2012 στις 11:17 #

  Απλα αυτες τις μερες επιβεβαιωθηκε το πανηγυρι που ειχε στηθεί στο σωμα του συλλόγου για την ευχαριστηση των φιλων συμφερόντων.

  Κανεις δεν ενδιαφερθηκε και δεν ενδιαφερεται για το γηπεδο .Μονο γη κατακσευη του Mall να προχωρησει για να εξυπηρετησει τον φιλο απο το κολλέγιο, και φυσικά να ευχαριστησουμε τον φίλο μας από το ΜEGA και να του δωσουμε την κατασκευη του γηπέδου με κοστος 2,5 φορές επάνω.

  Για οσους καταλαβαιναν το τι παιζόταν τότε , τα εγραφαν και καποιοι με τις μασκες των αντικειμνικων κανανε πόλεμο πώς τάχα μμου η συμφωνία του Ιωάννη τοου εγγυητη ειναι προς όφελος της ομαδας.Τελικώς έστω και μετα από 4 χρονια όλοι κατάλαβαν ποιος ήταν και ειναι ο σκοπός.

  Η υπερχρεωση του συλλογου διαμεσω ζημιογωνων συμβασεων και κακων επιλογων για την ευχαριστηση των διαπλεκομένων και των γνωστων φίλων.

  Καλημερα παικτάρες μου!!

Υποβολη σχολιου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: