About the Post

Author Information

Mac OS X σε PC ! ! !

Mac OS X σε PC Image 2

Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια η Apple έχει μεγαλώσει κατά πολύ το φανατικό κοινό της σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Η τεράστια επιτυχία των iPhone την έκανε γνωστή ακόμα και σε χρήστες που δεν είχαν μεγάλη σχέση με τη τεχνολογία και έτσι ήταν λογικό να αρχίζει να σημειώνει σημαντικές πωλήσεις και στο τομέα των υπολογιστών desktop και notebook. Τα προϊόντα της σε αυτές τις δυο κατηγορίες είναι βέβαια εξαιρετικά, αφού για παράδειγμα το MacBook Air ή το iMacείναι πραγματικά ξεχωριστοί υπολογιστές. Ένα από τα βασικά στοιχεία που κάνουν τα συστήματά της ιδιαίτερα αγαπητά, πέρα από το design και τη ποιότητα κατασκευής, είναι το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Το Mac OS αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των κατόχων Mac υπολογιστών και μόνο αυτοί μπορούν να απολαύσουν τις ευκολίες που παρέχει. Ή μήπως όχι;

Mac OS X σε PC Image 1

Από τότε που η Apple άφησε την αρχιτεκτονική των PowerPC για αυτή των x86 και έβαλε στα συστήματά της επεξεργαστές Intel, ξεκίνησε από τη παγκόσμια κοινότητα μια προσπάθεια για την εγκατάσταση του Mac OS σε κανονικούς υπολογιστές, στα PCs που έχουμε στο σπίτι μας. Πλέον, κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό και εφόσον τηρηθούν κάποιες βασικές απαιτήσεις στο hardware, είναι δυνατό να εγκαταστήσουμε ακόμα και το ολοκαίνουριο Mac OS X Lion στο desktop ή το laptop μας. Το Enternity έχει αυτή τη στιγμή δυο συστήματα που λειτουργούν με τη νεώτερη έκδοση του λειτουργικού της Apple, εκ των οποίων το ένα είναι desktop συναρμολογημένο στο χέρι και το άλλο είναι ένα σχετικά παλιό notebook της Acer. Και οι δυο υπολογιστές λειτουργούν απρόσκοπτα και κάνουν -σχεδόν- ότι μπορεί να κάνει ένας κανονικός υπολογιστής Mac.

Mac OS X σε PC Image 2

Εμείς θα ασχοληθούμε με το πώς μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει σε desktop σύστημα που βασίζεται στη πλατφόρμα Sandy Bridge της Intel, καθώς στη περίπτωση του notebook, θα πρέπει ο κάτοχός του να είναι και τυχερός ώστε το hardware του φορητού να είναι αντίστοιχο με αυτό κάποιου notebook της Apple. Ο λόγος είναι απλός, αφού δεν υπάρχουν drivers στο Mac OS που θα μπορέσουν να κάνουν τα υποσυστήματά μας συμβατά, αφού το Mac OS είναι κλειστό λειτουργικό, σχεδιασμένο να λειτουργεί με συγκεκριμένο hardware. Στη περίπτωση όμως του desktop, μπορούμε να φτιάξουμε από την αρχή ένα σύστημα που θα λειτουργεί 100% με το Mac OS Snow Leopard.

Το πρώτο στάδιο είναι η επιλογή του hardware και κυρίως του motherboard, του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Εφόσον αυτά τα τρία είναι τα κατάλληλα (δηλαδή είναι συμβατά με το Mac OS), μπορούμε να επιλέξουμε ότι σκληρό δίσκο, μνήμη, τροφοδοτικό, οθόνη και άλλα περιφερειακά θέλουμε. Ξεκινώντας από το motherboard, η επιλογή που πρέπει να κάνουμε προέρχεται από τα προϊόντα της Gigabyte. Είναι πολύ πιθανό να δουλέψει και κάποιο motherboard άλλου κατασκευαστή, αλλά η κοινότητα έχει επιλέξει τα μοντέλα της Gigabyte σαν βάση ανάπτυξης του Mac OS στο PC, οπότε ένα από τα πολλά μοντέλα με το Z68X chipset της εταιρείας είναι αυτό που χρειάζεστε. Εμείς επιλέξαμε το Gigabyte Z68X-UD7-Β3 για να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό της Apple.

Mac OS X σε PC Image 3

Πηγαίνοντας τώρα στο κομμάτι της κάρτας γραφικών, εδώ οι επιλογές μπορούν να είναι αρκετά περισσότερες, είτε από πλευράς AMD είτε από πλευράς Nvidia. Όσοι χρήστες επιλέξουν να αξιοποιήσουν το υποσύστημα γραφικών του επεξεργαστή της επιλογής του, πρέπει να ξέρουν ότι μόνο τα μοντέλα που ενσωματώνουν το Intel HD 3000 θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά, οπότε τα διαθέσιμα μοντέλα είναι λιγότερα. Επεξεργαστές όπως ο Intel Core i3 2105, o Core i5 2500 και ο Core i7 2600 ενσωματώνουν του Intel HD 3000. Από εκεί και πέρα, για να πάρετε μια γεύση για το ποιες κάρτες και ποια chip γραφικών μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως στο Mac OS, δεν έχετε να επισκεφθείτε το σχετικό wiki

Mac OS X σε PC Image 4

Εμείς επιλέξαμε να εγκαταστήσουμε μια AMD Radeon HD6850, η οποία αποτελεί μια εκ των ισχυρότερων διαθέσιμων καρτών που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει, με τον επεξεργαστή της επιλογής μας να είναι ένας Core i5 2300. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ξέρετε ότι για τη διαδικασία της εγκατάστασης και μόνο, πρέπει να έχει στο σύστημά σας μόνο ένα σκληρό δίσκο στον οποίο θα εγκατασταθεί το λειτουργικό, μέχρι 4GB μνήμης, MIA κάρτα γραφικών και συνδεδεμένα μόνοπληκτρολόγιο και ποντίκι αποκλειστικά σε θύρες USB! Επίσης, ο δίσκος πρέπει να είναι συνδεδεμένος αποκλειστικά στον ελεγκτή SATA του chipset και όχι σε κάποιον άλλο. Εφόσον η διαδικασία εγκατάστασης ολοκληρωθεί, μπορείτε να προσθέσετε μνήμη, δίσκο ή άλλα περιφερειακά.

Mac OS X σε PC Image 5

Για να ξεκινήσετε βέβαια, χρειάζεστε το Mac OS Snow Leopard έκδοση 10.6.3, το οποίο μπορείτε να αγοράσετε από εδώ. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα CD με το iBoot 3.2. Μόλις έχετε τα δυο αυτά πράγματα έτοιμα, πρέπει να κατεβάσετε δυο ακόμα αρχεία, το MultiBeast 3.10.00το update 10.6.8 του Mac OS. Κάτι ακόμα που θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, είναι να κατεβάσετε τοDSTT αρχείο που αντιστοιχεί στο motherboard που έχετε επιλέξει. Είναι ουσιαστικά ένα αρχείο config, διαφορετικό για κάθε motherboard και έκδοση BIOS. Εμείς κατεβάσαμε το αρχείο «DSDT-GA-Z68X-UD7-B3-F8.aml» που αφορά στην έκδοση F8 του BIOS του Gigabyte Z68X-UD7-Β3. Όλα τα παραπάνω αρχεία βάλτε τα σε ένα USB flash drive, καθώς θα τα χρειαστείτε αργότερα.

Καθώς οι υπολογιστές της Apple δε διαθέτουν BIOS, θα πρέπει πρώτα να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο BIOS του mainboard της Gigabyte, αφού πρώτα βέβαια το αναβαθμίσετε στη τελευταία του έκδοση (F8 στη περίπτωσή μας). Μέσα από το μενού επιλογών, πρέπει να ρυθμίσετε τον ελεγκτήSATA σε AHCI . Στη συνέχεια, στις ρυθμίσεις power management θα βάλετε την επιλογή ACPI σε S3καθώς επίσης θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή HPET και να τη ρυθμίσετε σε 64 bit mode.

Mac OS X σε PC Image 6

Πλέον, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε το σύστημά μας και να ξεκινήσουμε την εγκατάσταση του λειτουργικού, βάζοντας το CD του iBoot στο drive και εκκινούμε από αυτό. Θα εμφανιστεί μια οθόνη με εικονίδιο iBoot. Στο σημείο αυτό αφαιρούμε από το drive το iBoot και τοποθετούμε το DVD του Mac OS. Πατάμε F5 στο πληκτρολόγιο και εμφανίζεται το εικονίδιο του Mac OS. Πατάμε Enter και ξεκινάει η εγκατάσταση.

Mac OS X σε PC Image 7

Μπαίνοντας στη διαδικασία εγκατάστασης, πρέπει να διαμορφώσουμε κατάλληλα το σκληρό μας δίσκο, ο οποίος βέβαια θα χάσει όλα τα δεδομένα που διαθέτει, οπότε καλύτερα να κάνετε την εγκατάσταση σε ένα δίσκο που είτε είναι κενός είτε απλά δε σας ενδιαφέρει να φορμαριστεί. Πηγαίνουμε στην επιλογή Disk Utility και από εδώ δημιουργούμε ένα GUID partition table και στη συνέχεια κάνουμε format σε Mac OS Extended (Journaled). Πατάμε το πλήκτρο install και περιμένουμε περίπου 20-30 λεπτά να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκατάστασης.

Mac OS X σε PC Image 8

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και το σύστημα επανεκκινήσει, τότε αφαιρούμε από το drive τοDVD του Mac OS X και βάζουμε πάλι το CD του iBoot, και κατά την εκκίνηση εμφανίζεται ένα μενού με δυο εικονίδια, αυτό του iBoot και αυτό του δίσκου με το Mac OS. Εμείς επιλέγουμε φυσικά το δεύτερο και μετά από λίγο μπαίνουμε στο Mac OS Snow Leopard, αφού πρώτα περάσουμε 6-7 οθόνες ρυθμίσεων που αφορούν την επιλογή χώρας, πληκτρολογίου, τη δημιουργία του χρήστη, τη ρύθμιση της σύνδεσης με το Internet και όλα τα σχετικά! Βέβαια δεν έχουμε τελειώσει, αφού το λειτουργικό δεν έχει αναγνωρίσει σχεδόν τίποτα ενώ και η έκδοσή του είναι αρκετά παλιά. Τώρα έρχεται η ώρα να συνδέσουμε σε μια θύρα το USB flash drive με τα δυο update του Mac OS X και τοMultibeast.

Mac OS X σε PC Image 9

Τρέχουμε το MultiBeast, τσεκάροντας σε κάθε περίπτωση το System Utilites και είτε το EasyBeastInstall στη περίπτωση που δεν έχουμε κατεβάσει αρχείο DSDT ή το UserDSDT Install στη περίπτωση που έχουμε το σχετικό αρχείο, το οποίο το βάζουμε στην επιφάνεια εργασίας του Mac OS. Πατάμε Continue και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Μόλις αυτό γίνει, αφαιρούμε από το drive το CD του iBoot και επανεκκινούμε. Πλέον, το Mac OS φορτώνει μια χαρά. Αν όλα έχουν πάει μια χαρά, προσπεράστε την επόμενη παράγραφο.

Mac OS X σε PC Image 10

«Στη περίπτωση πάντως που το σύστημα δε φορτώσει, τότε πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία εγκατάστασης από την αρχή και αφού φτάσουμε στο ίδιο σημείο και ολοκληρώσει το MultiBeast, αφήνουμε το iBoot στο drive και επανεκκινούμε το Mac OS μέσω του iBoot. Ανοίγουμε το file manager του Mac OS και πηγαίνουμε στο φάκελο  System/Library/Extensions. Βρίσκουμε το αρχείο IOPlatformPluginFamily.kext και κάνοντας πάνω του δεξί κλικ, επιλέγουμε Show contents. Στο παράθυρο που ανοίγει, πάμε στο φάκελο Contents/Plugins και με το ποντίκι μεταφέρουμε το αρχείο ACPI_SMC_PlatformPlugin.kext στο κάδο ανακύκλωσης, στο κάτω δεξί μέρος του desktop. Συνεχίζουμε πατώντας το πλήκτρο Applications στο κάτω μέρος του desktop,οπότε και ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο επιλέγουμε Utilites και από εκεί τρέχουμε το Terminal. Εκεί γράφουμε την εντολή “sudo touch /System/Library/Extensions” και πατάμε Enter. Φορτώνουμε για ακόμα μια φορά το MultiBeast, μόνο που αυτή τη φορά επιλέγουμε μόνο το System Utilities. Επανεκκινούμε το σύστημα για τελευταία φορά με το iBoot στο drive».

Mac OS X σε PC Image 11

Πλέον μπορούμε να τρέξουμε την αναβάθμιση σε 10.6.8. Πρώτα όμως τρέχουμε για μια ακόμα φορά το MultiBeast, το παράθυρο του οποίου αφήνουμε ανοιχτό. Κάνουμε mount το αρχείο αναβάθμισης10.6.8 (που βρίσκεται στο flash drive μας), ξεκινάμε την εγκατάσταση  και περιμένουμε να τελειώσει. Μόλις αυτό γίνει ΔΕΝ κάνουμε restart. Για ακόμα μια φορά τρέχουμε το MultiBeast, μόνο που αυτή τη φορά επιλέγουμε μόνο το EasyBeast. Πλέον μπορούμε να αφαιρέσουμε από το drive το iBoot και επανεκκινούμε.

Mac OS X σε PC Image 12

Αν όλα έχουν πάει καλά, το λειτουργικό δουλεύει μια χαρά πλέον και φτάνει η ώρα να βάλουμε τους drivers για δίκτυο και ήχο. Τρέχουμε το Multibeast και πηγαίνουμε στην επιλογή Drivers & Bootloaders. Από εκεί, για τον ήχο τσεκάρουμε τα Realtek ALC8xx με τις δυο πρώτες επιλογές μαζί με την επιλογή Non-DSDT HDAEnabler και για το δίκτυο το Realtek Gigabit Ethernet 2.0.6. Αυτές οι επιλογές αφορούν στο mainboard των Gigabyte Z68X-UD7 που χρησιμοποιήσαμε εμείς και μόνο στη περίπτωση που κάποιος έχει τρέξει το MultiBeast με τη διαδικασία EasyBeast Install. 

Mac OS X σε PC Image 13

Πλέον, μπορείτε να χαρείτε το ολοκαίνουριο Mac PC σας και να πειραματιστείτε μαζί του! Καλή διασκέδαση

Πηγή

4 Σχόλια στο “Mac OS X σε PC ! ! !”

 1. James 02/04/2013 στις 15:51 #

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo
  News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 2. birthday free birthday e cards 04/04/2013 στις 21:06 #

  It’s an remarkable post in support of all the online people; they will get benefit from it I am sure.

 3. deals website 19/04/2013 στις 16:38 #

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on
  a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another
  platform. I have heard fantastic things about blogengine.
  net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

 4. Rodrigo 25/01/2014 στις 05:27 #

  “Mac OS X σε PC ! ! ! | Panathinaikos Kosmos” was in fact a remarkable posting,
  cannot wait to go through far more of your postings.

  Time to spend several time on the net haha.

  Regards ,Taren

Υποβολη σχολιου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: