About the Post

Author Information

Ερωτηματικα για την «κρυφη» κληση – σκανδαλο του Φερεϊρα

Η χθεσινή άσκηση πειθαρχικής δίωξης προς τον Ζεσουάλδο Φερέιρα από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κώστα Πετρόπουλο (µία κλήση που µέχρι χθες το βράδυ παρέµενε «φάντασµα», αφού δεν είχε φτάσει στα γραφεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός) για την κριτική που άσκησε προς τον διαιτητή Τάσο Κάκο µετά τις κάρτες που έδειξε σε Σιµάο και Βιτόλο (µε την ατάκα «…οι κάρτες που δέχθηκαν ήταν χειρουργικές…»), έβαλε εκ νέου «φωτιά» στο πρωτάθληµα της Super League, µε τους «πράσινους» να διαµαρτύρονται για τη στάση των δικαιοδοτικών οργάνων κάνοντας λόγο για δύο µέτρα και δύο σταθµά.

Στον Παναθηναϊκό είναι πυρ και µανία τόσο µε τον πρόεδρο της ΚΕΔ Γιώργο Σαρρή, ο οποίος έστειλε το βράδυ της Τρίτης επιστολή προς τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα ζητώντας την κλήση των Φερέιρα για δυσφήµηση του αθλήµατος, όσο και µε τους χειρισµούς του εισαγγελέα και της ΕΠΟ, οι οποίοι την Τρίτη «προανήγγειλαν» την ποινή, χθες την επιβεβαίωσαν στους ρεπόρτερ (αν και δεν τη συµπεριέλαβαν στο δελτίο µε τις υπόλοιπες κλήσεις), αλλά µέχρι το βράδυ δεν είχαν στείλει κανένα επίσηµο χαρτί στην «πράσινη» ΠΑΕ!

Τα εύλογα ερωτήµατα λοιπόν που προκύπτουν από τις χθεσινές κλήσεις του εισαγγελέα είναι: α) Υπήρξαν παρόµοιες κλήσεις στο φετινό πρωτάθληµα για αντίστοιχες δηλώσεις κατά διαιτητών και, αν ναι, τιµωρήθηκαν; β) Γιατί ενώ στις τοποθετήσεις του Φερέιρα (και του Δώνη)υπήρξε ευαισθησία από πλευράς των αρµόδιων οργάνων, σε άλλες περιπτώσεις ακολούθησε σιγή ασυρµάτου;

Ας τα δούµε, λοιπόν, αναλυτικά:

Την 1η Δεκεµβρίου 2011 αποµακρύνθηκαν από τις θέσεις τους οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς Ανδρέας Φάκος και Εµµανουήλ Αντωνακάκης. Οι θέσεις τους έµειναν κενές µέχρι τις 2 Φεβρουαρίου όπου προσλήφθηκαν οι Κώστας Πετρόπουλος και Γιάννης Καρράς. Σ’ αυτούς τους δύο µήνες που ήταν οι θέσεις «ορφανές», βάσει του άρθρου 31 του πειθαρχικού κώδικα δεν µπορούσαν να ασκηθούν διώξεις σε κανέναν.

Στις 12 Ιανουαρίου 2012, µία µέρα µετά τον αγώνα Ολυµπιακός – Θρασύβουλος για το Κύπελλο Ελλάδας, ο αρχηγός της οµάδας της Φυλής Νίκος Βασιλείου κατήγγειλε σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι δέχθηκε επίθεση από δύο «φουσκωτούς» στα αποδυτήρια του «Γ. Καραϊσκάκης» λίγο µετά τη συγγνώµη που πήγε να ζητήσει από τον Μάρκο Πάντελιτς για τον τραυµατισµό που του προκάλεσε έπειτα από ένα µαρκάρισµα. Η υπόθεση δεν εξετάστηκε καν, αφού εκείνη την περίοδο δεν… υπήρχαν αθλητικοί εισαγγελείς.

* Δέκα µέρες µετά, στις 22 Ιανουαρίου 2012, µετά το τέλος του αγώνα Ξάνθη – Ολυµπιακός, ακολούθησε στη φυσούνα ξέσπασµα µε πολλές υβριστικές εκφράσεις από τον αρχηγό των Πειραιωτών Βασίλη Τοροσίδη (που ήταν έξαλλος µε το µη καταλογισµό πέναλτι υπέρ του στο τελευταίο λεπτό) προς τον α’ βοηθό διαιτητή Ακρίβο. Στο επεισόδιο, το οποίο κατεγράφη από κάµερα της ΕΡΤ και βγήκε µετά από λίγες µέρες στο φως, συµµετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Ολυµπιακού Σάββας Θεοδωρίδης και ο γενικός αρχηγός Τάσος Μητρόπουλος, αλλά κλήση προς τους Πειραιώτες δεν έφτασε ποτέ, επειδή και πάλι δεν… υπήρχαν εισαγγελείς. Ούτε ακολούθησε επιστολή (αντίστοιχη µε αυτή που έγινε για τον Φερέιρα) από τον πρόεδρο της ΚΕΔ Γιώργο Σαρρή, µολονότι στην αντίληψή του υπέπεσαν τόσο το επίµαχο βίντεο όσο και τα δηµοσιεύµατα για όσα έγιναν στη φυσούνα των Πηγαδιών.

Στις 25 Ιανουαρίου 2012 -χωρίς ακόµα να υπάρχουν ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς- ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Σαρρής έστειλε στον εκτελεστικό γραµµατέα της ΕΠΟ Παυσανία Παπανικολάου επιστολές για να κληθούν σε απολογία οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Αρης, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Εργοτέλης από τη Super League και Καλλονή από τη Football League για δηλώσεις που είχαν κάνει εκείνη την περίοδο για τη διαιτησία (κατά Βασάρα, Κύρκου κ.λπ.). Την εποµένη (26/1) συνεδρίασε η γραµµατεία και δεν εκδίκασε καν τις υποθέσεις, επικαλούµενη το άρθρο 31 και την απουσία εισαγγελέων, βάζοντας όλες τις υποθέσεις (µέχρι νεωτέρας;) στο αρχείο.

Φτάνουµε, λοιπόν, στις χθεσινές -φανερές και «κρυφές»- διώξεις από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα. Εκτός από την κλήση του Γιώργου Δώνη για δυσφήµηση του αθλήµατος (για την ατάκα «…η εφευρετικότητα του πέναλτι είναι η πιο ξεφτίλα που είδα…»), ο Κώστας Πετρόπουλος άσκησε αναδροµική δίωξη προς την ΠΑΕ Καλλονή για δυσφήµηση του αθλήµατος έπειτα από δηλώσεις στελεχών της στις 21 Δεκεµβρίου 2011.

Δηλαδή σε µία περίοδο που δεν υπήρχαν ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς. Οπερ σηµαίνει πως από τη στιγµή που ασκήθηκε δίωξη για το συγκεκριµένο περιστατικό, θα έπρεπε να ακολουθήσουν κλήσεις και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που καταγράφηκαν στο συγκεκριµένο δίµηνο. Και πολύ περισσότερο -όπως υποστηρίζουν και στον Παναθηναϊκό- απ’ τη στιγµή που υπάρχουν πλέον εισαγγελείς, θα πρέπει να κληθεί σε απολογία και ο Ολυµπιακός (βάσει του άρθρου 31 του ΠΚ) για τα δύο περιστατικά µε τον Βασιλείου και στη φυσούνα της Ξάνθης.

Αλλωστε, η χθεσινή κλήση της Καλλονής έδειξε πως µπορεί να ασκηθεί αναδροµική δίωξη για δυσφήµηση του αθλήµατος µέχρι και 3 µήνες µετά το γεγονός (στη συνέχεια παραγράφεται το αδίκηµα).

Με τι ποινές κινδυνεύει

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας αναµένεται να παραπέµψει τον Φερέιρα στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, µε τον Πορτογάλο να κινδυνεύει µε τιµωρία µε βάση το άρθρο 25 του πειθαρχικού κώδικα. Στην περίπτωσή του, λοιπόν, προβλέπονται οι παρακάτω ποινές:

1) Επίπληξη µε υποχρέωση ανάκλησής τους µε τον ίδιο τρόπο, δηλαδή σε συνέντευξη Τύπου.

2) Χρηµατική ποινή ύψους τουλάχιστον 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, τουλάχιστον 20.000 ευρώ µε διπλασιασµό σε κάθε επόµενη νέα ποινή.

3) Αποκλεισµός δύο αγωνιστικών ηµερών και σε περίπτωση υποτροπής προστίθεται µία αγωνιστική.

«Εμπλοκή στο γραφείο Τύπου»

Για τη μη ενημέρωση χθες προς την ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσον αφορά την κλήση του Φερέιρα σε απολογία η επίσημη δικαιολογία από πλευράς Ομοσπονδίας ήταν πως υπήρξε μία… εμπλοκή στο γραφείο Τύπου και γι’ αυτό δεν ανακοινώθηκε και δεν εστάλη προς τους «πράσινους». Ωστόσο, αυτό που προέκυπτε από το ρεπορτάζ είναι ότι στο γραφείο Τύπου μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαν πάρει στα χέρια τους από τον εισαγγελέα καμία κλήση για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού και γι’ αυτό δεν έστειλαν τίποτα!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολη σχολιου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: