About the Post

Author Information

Υπερψηφιστηκε επι της αρχης το αθλητικο νομοσχεδιο, χωρις τα αρθρα 21 και 22

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, εξασφαλίζει στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της γηπεδικής βίας, του ντόπινγκ και των προσυνεννοημένων αγώνων.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, ανακοίνωσε την απόσυρση των δύο επίμαχων άρθρων 21 και 22, με τα οποία διευρύνονταν οι αρμοδιότητες των αθλητικών ομοσπονδιών.

Το άρθρο 21 προέβλεπε τη μείωση των Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών, ενώ το 22 προέβλεπε ότι η ΕΠΟ μπορεί να διοργανώνει επαγγελματικά πρωταθλήματα…

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Σάββα Εμινίδη, το νομοσχέδιο αποτυπώνει τη βούληση της Πολιτείας να επιβάλλει αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα, όπως η δυνατότητα του υπουργού να απαγορεύσει την πώληση εισιτηρίων, ή ν’ αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής ενός αγώνα για λόγους αποφυγής επεισοδίων, η μη αναστολή της ποινής σε σοβαρές καταδίκες κατηγορούμενων για εγκλήματα αθλητικής βίας, η υποχρέωση των ομάδων να αναθέτουν την φύλαξη των γηπέδων σε πιστοποιημένες εταιρείες φύλαξης, η απαγόρευση των μετακινήσεων των οπαδών σε περίπτωση επεισοδίων, η αιτιολογημένη απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, οπαδών με ροπή προς τη βία, η αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας σε επίσημο όργανο εισήγησης πολιτικών και παρακολούθησης της εφαρμογής των αποτελεσμάτων τους, κ.ά.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής – εξέφρασε ωστόσο την έντονη δυσφορία του για την ελλιπή χρηματοδότηση του αθλητισμού, «τις παγωμένες πισίνες των κολυμβητηρίων λόγω μη καταβολής των κοινόχρηστων δαπανών, την υφαρπαγή του ΟΠΑΠ, την συρρίκνωση της χρηματοδότησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με το 0,2% του Προϋπολογισμού».

Ο κος Ιωαννίδης, παρουσίασε σειρά προτάσεων επί των άρθρων, ανάμεσα στις οποίες και την αξίωση για όσους θέλουν να αποκτήσουν μετοχές σε ελληνικές ομάδες και προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., να καταθέτουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους κοινοτικούς, ή Έλληνες επενδυτές.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιάννης Γκιόκας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και αυτό το νομοσχέδιο θα αποτύχει όπως και τα προηγούμενα, καθώς συν τοις άλλοις, «μέσα από τις συμμορίες που λυμαίνονται το χώρο του αθλητισμού, εκπαιδεύονται στρατοί και μηχανισμοί σε βάρος του λαϊκού κινήματος».

Ο κος Γκιόκας παρατήρησε επίσης πως «με το Μνημόνιο της χρεοκοπίας, ο αθλητισμός θα γίνει είδος πολυτελείας», ενώ εξέφρασε και την εναντίωση του ΚΚΕ, στην ανάθεση της φύλαξης των γηπέδων σε ιδιωτικές εταιρείες: «Οι ιδιωτικές εταιρείες είναι ανεξέλεγκτες και ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την βία, καταργείστε τις ΠΑΕ, ή πάρτε απ’ τις ΠΑΕ τα χρήματα που απαιτεί η φύλαξη των γηπέδων» πρότεινε.

Από πλευράς του ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Ανατολάκης δήλωσε πως το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής, έχοντας ωστόσο σοβαρές επιμέρους ενστάσεις:

«Η επιβολή της αντικειμενικής ευθύνης των ΠΑΕ στις πράξεις βίας, θα καταντήσει αντικειμενικό δράμα. Καμία ΠΑΕ δεν θα οδηγηθεί στην απόφαση να δώσει έγκριση για δημιουργία λεσχών και συνδέσμων» παρατήρησε ο κος Ανατολάκης.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, στάθηκε ωστόσο ιδιαίτερα στις εξουσίες που αναλαμβάνει με το άρθρο 19 η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, (και με το οποίο «επικυρώνονται» οι αποφάσεις της ΕΕΑ για τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα το περασμένο καλοκαίρι), εκτιμώντας πως υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν τα γεγονότα του 2006, όταν η FIFA είχε διακρίνει προσπάθειες της Πολιτείας να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

«Ξέρετε πως η FIFA έχει στείλει από τον Οκτώβριο επιστολή προς την ΕΠΟ, με την οποία ζητά να αλλάξουν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Γνωρίζετε πως το καταστατικό της ΕΠΟ, άλλα λέει για την αδειοδότηση των ομάδων, από την ΕΕΑ – και πως υπερισχύει το καταστατικό. Αν λοιπόν τιμωρηθεί το ποδόσφαιρο, μην κατηγορήσετε την ΕΠΟ, γιατί οι ευθύνες θα βαραίνουν αποκλειστικά εσάς και την Πολιτεία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί επιμένετε να μην αλλάξετε το άρθρο 19» παρατήρησε ο κος Ανατολάκης.

Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Θ. Νάκος, ενώ ο Γ. Καράογλου (ΝΔ) ζήτησε «να μην αποσυρθεί το άρθρο 19, καθώς είναι προτιμότερη η ΕΕΑ, έστω και ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, από μία αμαρτωλή ΕΠΟ».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης εξέφρασε την από πλευράς αρχής αντίθεση του κόμματός του στο «φακέλωμα» των φιλάθλων, όπως είχε παλαιότερα εκφραστεί αντίστοιχα για την εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. «Τέτοιες μέθοδοι μπορούν να εξασφαλίσουν μια πρόσκαιρη πάταξη της βίας, χωρίς να εξασφαλίζουν πως δεν θα επανέλθει» σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και τροπολογία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής για τις αρχαιρεσίες στα Δ.Σ. της ΕΠΟ, καθώς και για απαγόρευση εκλογής του ίδιου μέλους του Δ.Σ. για πάνω από δύο θητείες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολη σχολιου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: