About the Post

Author Information

Τα ονοματα των 7 βουλευτων του ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν «ναι» στο «Μνημόνιο 2».

Άμεση αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και εκ νέου ορισμό του κοινωνικού συμφέροντος ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους, εφτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση των Ηλ. Καρανίκα, Σ. Κεδίκογλου, Ηλ. Μόσιαλου, Γ. Ντόλιου, Θ. Οικονόμου, Φρ. Παρασύρη και Γ. Ραγκούση, δημοσιεύτηκε στο προσωπικό προφίλ του κ. Μόσιαλου στο facebook.

Οι βουλευτές ξεκαθαρίζουν πως, θα υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, υποστηρίζοντας πως το «όχι» ισοδυναμεί με το οριστικό τέλος κάθε ελπίδας ανάκαμψης και σημαίνει την άνευ όρων παράδοση της κοινωνίας σε νέους μαυραγορίτες.

«Είμαστε σίγουροι πως το ‘όχι’ θα είναι η αρχή της εξαθλίωσης, αλλά για να γίνει το ‘ναι’ η αφετηρία της σωτηρίας, θα πρέπει πλέον η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, οι ενεργοί πολίτες και η κοινωνία των πολιτών να κηρύξουν τον πόλεμο στα πελατειακά δίκτυα, τον κρατισμό και τον λαϊκισμό», σημειώνουν.

Ακόμη, κάνουν λόγο για ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και ανατροπές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ενώ σε άλλο σημείο, αναφέρουν, πως «οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κάνουν υπομονή, όταν ξέρουν ότι υπάρχει σχέδιο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Να ορίσουμε ξανά το κοινωνικό συμφέρον – Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται ριζική αλλαγή

Ηλίας Καρανίκας, Συμεών Κεδίκογλου, Ηλίας Μόσιαλος, Γιώργος Ντόλιος, Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Γιάννης Ραγκούσης

Είναι πανθομολογούμενο πως το πολιτικό σύστημα που προέκυψε μετά την πτώση της δικτατορίας έχει εξαντλήσει τη δυναμική και το ρόλο του. Είναι όμως επίσης αλήθεια πως όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα έγιναν βαθιές αλλαγές. Την ίδια στιγμή όμως όλες οι θετικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, γιατί όλα αυτά τα κτίσαμε πάνω στην άμμο ενός κρατικοδίαιτου και παρασιτικού οικονομικού μοντέλου και ενός πολιτικού συστήματος που αναπαράγονταν μέσα σε συνθήκες λαϊκισμού και κυριαρχίας των πελατειακών σχέσεων.

Αν είχαμε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα και συνδικαλιστικό κίνημα, τότε θα είχαμε αποφύγει πολλές αρνητικές πλευρές του σημερινού μας παραγωγικού μοντέλου και της δημοσιονομικής κρίσης.

Δεν έγιναν μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η απασχόληση, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και ο έλεγχος των μονοπωλίων/ολιγοπωλίων και των τιμών, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κοινωνικό κράτος και η δικαιοσύνη.

Σήμερα, αν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πάντα, χρειάζεται να προχωρήσουμε όχι σε μισές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αλλά σε ολοκληρωμένες και ριζικές ανατροπές του παραγωγικού μας μοντέλου. Οι μισές λύσεις θα αναπαράγουν το συνολικό μίζερο μοντέλο, οι ριζικές κοινωνικές λύσεις θα δώσουν την πνοή που τόσο χρειάζεται η δημιουργική ελληνική κοινωνία για να ανασάνει.

Αυτή η δημιουργική κοινωνία είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που σε καθημερινή βάση παράγουν τα υλικά αγαθά αυτού του τόπου, οι εξωστρεφείς αγρότες που παράγουν προϊόντα που εξάγονται σ’ όλο τον κόσμο, οι φιλότιμοι και εργατικοί δημόσιοι υπάλληλοι που δεν τους επέτρεπε ο κομματισμός και ο συντεχνιασμός να αναδειχθούν και να προσφέρουν, οι εξωστρεφείς μη κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, με δυο λόγια εκείνη η Ελλάδα που μέχρι σήμερα ασφυκτιούσε συνθλιβόμενη στις συμπληγάδες πέτρες του συντεχνιασμού και του κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφάνειας.

Η αδυναμία του πολιτικού συστήματος αλλά και εκείνων που παρόλο που ήσαν εκτός, πίεζαν για ακόμη πιο λαϊκίστικες πολιτικές μας οδήγησαν στο σημερινό σημείο. Αυτές οι πολιτικές και οι πιέσεις οδήγησαν σε αδυναμία προώθησης εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα εγγυούνταν πως οι όποιες θυσίες της κοινωνίας θα οδηγούσαν σε μια αισιόδοξη προοπτική.

Όλο αυτό το σύστημα διαμόρφωσης κυβερνητικών πολιτικών και αντιπολίτευσης θέτει σήμερα σε κίνδυνο τα κεκτημένα της χώρας και την θέση της στην ευρωζώνη. Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη για την αδυναμία οικοδόμησης έγκαιρων και επαρκών μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης.

Η Ελλάδα όμως πρέπει να αντέξει με συλλογικότητα και υπευθυνότητα μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι πολιτικοί συσχετισμοί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αντιμετωπίζουν την κρίση με ολοκληρωμένο τρόπο και θα δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να βουλιάξει στον παρατεταμένο φόβο πιθανής χρεοκοπίας ή εξόδου από το Ευρώ που είχε ως συνέπεια να οδηγηθούμε στην βαθιά ύφεση που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Πρέπει να το πούμε καθαρά πως το «όχι» στην δανειακή σύμβαση ισοδυναμεί με το οριστικό τέλος κάθε ελπίδας ανάκαμψης και σημαίνει την άνευ όρων παράδοση της κοινωνίας σε νέους μαυραγορίτες, αλλά και σε εκείνους που ευθύνονται για το ελλιπές κράτος πρόνοιας και παροχής υπηρεσιών, το ασθενές κράτος δικαίου, τη διόγκωση της διαφθοράς, την απαξίωση των θεσμών.

Είμαστε σίγουροι πως το «όχι» θα είναι η αρχή της εξαθλίωσης, αλλά για να γίνει το ναι η αφετηρία της σωτηρίας, θα πρέπει πλέον η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, οι ενεργοί πολίτες και η κοινωνία των πολιτών να κηρύξουν τον πόλεμο στα πελατειακά δίκτυα, τον κρατισμό και τον λαϊκισμό.

Όσο οι πολίτες δεν βλέπουν από κανέναν εκτός και εντός κυβέρνησης να παράγει προτάσεις που να μετατρέπουν το θυμό σε ιδέα, σε μεταρρυθμιστική πρόταση, τόσο θα παρασύρονται από τις σειρήνες του μίσους, της υπεραπλούστευσης και των λογικών του άσπρου- μαύρου.

Η κοινωνία μπορεί να κάνει υπομονή όταν ξέρει πως υπάρχει σχέδιο, το οποίο θέτει όρια και ορίζοντα στα μέτρα. Όμως αυτό σήμερα δεν φαίνεται. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα όσο οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται το ρόλο τους με τον σημερινό τρόπο.

Ακόμη και την κρίσιμη αυτή στιγμή, το πολιτικό σύστημα αρνείται να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στην πραγματικότητα, λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τις επιλογές του αλλά και στους δανειστές μας για τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ακόμη και τώρα οι εκφραστές του λαϊκισμού, οι οποίοι εκτείνονται οριζόντια στο πολιτικό σύστημα και οι εκφραστές νεοφιλελεύθερων λύσεων βλέπουν την μεγάλη εθνική πίεση ως ευκαιρία κομματικής ενδυνάμωσης.

Την ανάγκη για εθνικό σχέδιο την αντιλαμβάνονται ως μπλόφα προς τους ξένους η ως ανέξοδες υποσχέσεις εξόδου από την κρίση χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή. Άλλοι πάλι επιθυμούν την παραμονή μας στο Ευρώ, θέλουν το νέο δάνειο αλλά δεν λένε τι θα κάνουν για να μειώσουν τα ελλείμματα. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι θα εκβιάσουν καλύτερα με απέλαση της τρόικας, ταυτίζοντας εσκεμμένα το αντιμνημονιακό με το δραχμολαγνικό».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Υποβολη σχολιου

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: